Marchesi Antinori – Tignanello 2020′
899,00 zł
Od pierwszego butelkowania Tignanello w 1970 roku, wina Supertoskany odegrały rolę „zbuntowanej młodzieży” włoskiego przemysłu winiarskiego, producenci odważyli się wyjść poza konwencjonalne zasady, na to czym powinno być włoskie wino, aby zapewnić śmiałe, potężne, niezapomniane wrażenia. Zrodzony z konieczności w tym samym regionie, który przed wiekami rozpoczął Renesans, Supertoskany zostały stworzone w ramach starań o ożywienie włoskiego przemysłu winiarskiego i nadal zaskakują i zachwycają nas do dziś.
Przed rozpoczęciem próbowania tego wina, niezbędna jest dwu-trzygodzinna dekantacja. Oczekiwanie wynagrodzone zostaje symfonią aromatów i smaków: ciemnych owoców z czarną wiśnią, śliwką, przyprawami i słodkim tytoniem.
Pojawiają się odległe nuty ziół leczniczych lub mentolowych. Jest intensywnie aromatyczne, ale odczucie w ustach jest starannie dopracowane, zachowując jego miękkość i aksamitność.
Owoce pochodzą z 57 – hektarowego siedliska Tenuta Tignanello z winnicy położonej na 390 metrów nad poziomem morza z wapiennymi skałami i glebami pochodzenia morskiego. Wino jest fermentowane w stożkowych zbiornikach dębowych i dojrzewa do 16 miesięcy w kombinacji z głównie francuskiego i węgierskiego dębu, zarówno nowego jak i już używanego.
Połączenia kulinarne: przy doborze dań do wybitnych Supertoskanów tak jak Tignanello, należy pamiętać aby czerwone mięsa, jak wołowina, jagnięcina czy dziczyzna sporządzone zostały z dodatkiem ziół albo grzybów, sos na bazie sera pecorino też będzie dobrym połączeniem.
Produkt dostępny na zamówienie
Aromaty i smaki:
Połączenia kulinarne:
Opis
Producent: Marchesi Antinori
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Kolor: Czerwone
Smak: Wytrawne
Szczep: 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc
Od pierwszego butelkowania Tignanello w 1970 roku, wina Supertoskany odegrały rolę „zbuntowanej młodzieży” włoskiego przemysłu winiarskiego, producenci odważyli się wyjść poza konwencjonalne zasady, na to czym powinno być włoskie wino, aby zapewnić śmiałe, potężne, niezapomniane wrażenia. Zrodzony z konieczności w tym samym regionie, który przed wiekami rozpoczął Renesans, Supertoskany zostały stworzone w ramach starań o ożywienie włoskiego przemysłu winiarskiego i nadal zaskakują i zachwycają nas do dziś.
Przed rozpoczęciem próbowania tego wina, niezbędna jest dwu-trzygodzinna dekantacja. Oczekiwanie wynagrodzone zostaje symfonią aromatów i smaków: ciemnych owoców z czarną wiśnią, śliwką, przyprawami i słodkim tytoniem.
Pojawiają się odległe nuty ziół leczniczych lub mentolowych. Jest intensywnie aromatyczne, ale odczucie w ustach jest starannie dopracowane, zachowując jego miękkość i aksamitność.
Owoce pochodzą z 57 – hektarowego siedliska Tenuta Tignanello z winnicy położonej na 390 metrów nad poziomem morza z wapiennymi skałami i glebami pochodzenia morskiego. Wino jest fermentowane w stożkowych zbiornikach dębowych i dojrzewa do 16 miesięcy w kombinacji z głównie francuskiego i węgierskiego dębu, zarówno nowego jak i już używanego.
Połączenia kulinarne: przy doborze dań do wybitnych Supertoskanów tak jak Tignanello, należy pamiętać aby czerwone mięsa, jak wołowina, jagnięcina czy dziczyzna sporządzone zostały z dodatkiem ziół albo grzybów, sos na bazie sera pecorino też będzie dobrym połączeniem.
Informacje dodatkowe
Aromaty i smaki | |
---|---|
Połączenia kulinarne |