Smaki wietnamskiej kuchni

Opublikowano: 2 Wrzesień 2020

Czas na … smaki wietnamskiej kuchni.

Wietnamskie Sajgonki z warzywami.

Składniki:

  • papier ryżowy
  • surowe warzywa (marchewka, cukinia, papryka) pokrojone w słupki
  • cebulka dymka
  • ząbek czosnku
  • krewetki białe
  • olej kokosowy do smażenia
  • mieszanka sałat
  • sos sojowy
  • sos ostrygowy
  • miód
  • cytryna

Przygotowanie:

Namaczamy papier ryżowy w ciepłej wodzie przez kilka sekund.Warzywa, cebulkę, czosnek i obrane pokrojone krewetki przesmażamy na oleju kokosowym dodając 2 łyżki sosu sojowego i ostrygowego , następnie zawijamy farsz w papier ryżowy formując zgrabne ruloniki. Delikatnie podsmażamy na patelni.Sajgonki układamy na sałatach i polewamy dresingiem przygotowanym z miodu, cytryny i sosu sojowego.

A do sajgonek polecamy Erbeldinger Gewurztraminer.

Smacznego!