Opublikowano: 2 Wrzesień 2020
Czas na … smaki wietnamskiej kuchni.
Wietnamskie Sajgonki z warzywami.
Składniki:
- papier ryżowy
- surowe warzywa (marchewka, cukinia, papryka) pokrojone w słupki
- cebulka dymka
- ząbek czosnku
- krewetki białe
- olej kokosowy do smażenia
- mieszanka sałat
- sos sojowy
- sos ostrygowy
- miód
- cytryna
Przygotowanie:
Namaczamy papier ryżowy w ciepłej wodzie przez kilka sekund.Warzywa, cebulkę, czosnek i obrane pokrojone krewetki przesmażamy na oleju kokosowym dodając 2 łyżki sosu sojowego i ostrygowego , następnie zawijamy farsz w papier ryżowy formując zgrabne ruloniki. Delikatnie podsmażamy na patelni.Sajgonki układamy na sałatach i polewamy dresingiem przygotowanym z miodu, cytryny i sosu sojowego.
A do sajgonek polecamy Erbeldinger Gewurztraminer.
Smacznego!