Campagnola – Ripasso Valpolicella Classico Superiore
129,00 zł
Ripasso to metoda produkcji win z regionu Valpolicella. Polega ona na dodawaniu osadu pozostałego po produkcji Amarone – które jest innym rodzajem wina produkowanego z podsuszanych gron – w celu wywołania wtórej fermentacji. Ripasso przejmuje wówczas nieco dojrzałości, aromatów i charakteru Amarone, zachowując przy tym owocową świeżość.
Wino z pięknym zapachem czarnej porzeczki, o bardzo głębokim smaku, wyraziste, miękkie, z mocno zaznaczoną taniną.
Doskonałe do czerwonych mięs, zarówno pieczonych, grillowanych czy pieczonych, dziczyzny i jagnięciny.
Aromaty i smaki:
Połączenia kulinarne:
Opis
Ripasso to metoda produkcji win z regionu Valpolicella. Polega ona na dodawaniu osadu pozostałego po produkcji Amarone – które jest innym rodzajem wina produkowanego z podsuszanych gron – w celu wywołania wtórej fermentacji. Ripasso przejmuje wówczas nieco dojrzałości, aromatów i charakteru Amarone, zachowując przy tym owocową świeżość.
Wino z pięknym zapachem czarnej porzeczki, o bardzo głębokim smaku, wyraziste, miękkie, z mocno zaznaczoną taniną.
Doskonałe do czerwonych mięs, zarówno pieczonych, grillowanych czy pieczonych, dziczyzny i jagnięciny.
- Producent: Campagnola
- Kraj: Włochy
- Region: Wenecja
- Kolor: Czerwone
- Smak: Wytrawne
- Szczep: Corvina Veronese, Corvinone Veronese, Rondinella
Informacje dodatkowe
Aromaty i smaki | |
---|---|
Połączenia kulinarne |