Campagnola – Ripasso Valpolicella Classico Superiore

129,00 

Ripasso to metoda produkcji win z regionu Valpolicella. Polega ona na dodawaniu osadu pozostałego po produkcji Amarone – które jest innym rodzajem wina produkowanego z podsuszanych gron – w celu wywołania wtórej fermentacji. Ripasso przejmuje wówczas nieco dojrzałości, aromatów i charakteru Amarone, zachowując przy tym owocową świeżość.
Wino z pięknym zapachem czarnej porzeczki, o bardzo głębokim smaku, wyraziste, miękkie, z mocno zaznaczoną taniną.

Doskonałe do czerwonych mięs, zarówno pieczonych, grillowanych czy pieczonych, dziczyzny i jagnięciny.

Aromaty i smaki:
Czarna porzeczka
Czereśnia
Połączenia kulinarne:
Dziczyzna
Grill
Jagnięcina
Makaron
Opis

Ripasso to metoda produkcji win z regionu Valpolicella. Polega ona na dodawaniu osadu pozostałego po produkcji Amarone – które jest innym rodzajem wina produkowanego z podsuszanych gron – w celu wywołania wtórej fermentacji. Ripasso przejmuje wówczas nieco dojrzałości, aromatów i charakteru Amarone, zachowując przy tym owocową świeżość.
Wino z pięknym zapachem czarnej porzeczki, o bardzo głębokim smaku, wyraziste, miękkie, z mocno zaznaczoną taniną.

Doskonałe do czerwonych mięs, zarówno pieczonych, grillowanych czy pieczonych, dziczyzny i jagnięciny.

  • Producent: Campagnola
  • Kraj: Włochy
  • Region: Wenecja
  • Kolor: Czerwone
  • Smak: Wytrawne
  • Szczep: Corvina Veronese, Corvinone Veronese, Rondinella
Informacje dodatkowe
Aromaty i smaki

,

Połączenia kulinarne

, , ,