Els Vinyerons „Pragadeu”
79,00 zł
Els Vinyerons to winnica założona przez dwóch pasjonatów wina- Alexa i Amosa. Oboje mają
sprecyzowane podejście do produkcji- wina maja być naturalne, a winorośl ma być uprawiana w
sposób biodynamiczny. Wszystkie ich wina fermentowane są na „dzikich” drożdżach bez dodatku
siarczynów. Wina ukazują wyjątkową ekspresję terroir i są niezwykle eleganckie. „Pragadeu” oznacza
„modliszka” jako hołd dla owadów zamieszkujących ekosystem winnicy. Jest to wino musujące Cava
produkowane metodą tradycyjną, poprzez drugą fermentację w butelce.
Wino ma słomkowożółty kolor. W nosie ma wyraźnie drożdżowe nuty, cytrusy, jabłka i gruszki. W
ustach jest niesamowicie gładkie i pełne, z wyraźną kwasowością, mineralnym posmakiem i bardzo
wytrawnym finiszem.
Połączenia kulinarne: Wino polecane jest jako aperitif, do surowych owoców morza i ryb.
Aromaty i smaki:
Połączenia kulinarne:
Opis
Producent: Els Vinyerons
Kraj: Hiszpania
Region: Penedes
Kolor: Białe
Smak: Wytrawne
Szczep: Xarel-lo
Els Vinyerons to winnica założona przez dwóch pasjonatów wina- Alexa i Amosa. Oboje mają
sprecyzowane podejście do produkcji- wina maja być naturalne, a winorośl ma być uprawiana w
sposób biodynamiczny. Wszystkie ich wina fermentowane są na „dzikich” drożdżach bez dodatku
siarczynów. Wina ukazują wyjątkową ekspresję terroir i są niezwykle eleganckie. „Pragadeu” oznacza
„modliszka” jako hołd dla owadów zamieszkujących ekosystem winnicy. Jest to wino musujące Cava
produkowane metodą tradycyjną, poprzez drugą fermentację w butelce.
Wino ma słomkowożółty kolor. W nosie ma wyraźnie drożdżowe nuty, cytrusy, jabłka i gruszki. W
ustach jest niesamowicie gładkie i pełne, z wyraźną kwasowością, mineralnym posmakiem i bardzo
wytrawnym finiszem.
Połączenia kulinarne: Wino polecane jest jako aperitif, do surowych owoców morza i ryb.