Sclavos Vino di Sasso
119,00 zł
Rodzinna winnica Sclavos została założona przez pra pradziadka w 1919 roku. Dzisiaj, kilka pokoleń na przód winnica jest prężnie rozwijającą się biodynamiczną uprawą. Wina produkowane są ze starych krzewów, fermentacja jest spontaniczna, winiarze bazują wyłącznie na dzikich drożdżach. Nie filtrują win a siarka używana jest wyłącznie symbolicznie. Wina produkowane przez rodzinę Scalvos są autentyczne i świetnie oddają kefalońskie terroir.
Greckie Vino di Sasso oznacza wino z kamienia. Wino ma bladozłoty kolor. Aromat wina jest charakterystyczny, poczujemy w nim dojrzałe jabłko, kiszoną cytrynę i lekkie kwiatowe nuty. W ustach ma bardzo bogatą strukturę, jest delikatnie drożdżowe z mineralnym akcentem i wyraźną słonością na finiszu. Jest świetnie zrównoważone i soczyste.
Połączenia kulinarne: Polecane do warzywnego risotto, białych serów i dań z cytrusowym dressingiem.
Aromaty i smaki:
Połączenia kulinarne:
Opis
Producent: Sclavos Wines
Kraj: Grecja
Region: Kefalonia
Kolor: Białe
Smak: Wytrawne
Szczep: Robola of Kefalonia
Rodzinna winnica Sclavos została założona przez pra pradziadka w 1919 roku. Dzisiaj, kilka pokoleń na przód winnica jest prężnie rozwijającą się biodynamiczną uprawą. Wina produkowane są ze starych krzewów, fermentacja jest spontaniczna, winiarze bazują wyłącznie na dzikich drożdżach. Nie filtrują win a siarka używana jest wyłącznie symbolicznie. Wina produkowane przez rodzinę Scalvos są autentyczne i świetnie oddają kefalońskie terroir.
Greckie Vino di Sasso oznacza wino z kamienia. Wino ma bladozłoty kolor. Aromat wina jest charakterystyczny, poczujemy w nim dojrzałe jabłko, kiszoną cytrynę i lekkie kwiatowe nuty. W ustach ma bardzo bogatą strukturę, jest delikatnie drożdżowe z mineralnym akcentem i wyraźną słonością na finiszu. Jest świetnie zrównoważone i soczyste.
Połączenia kulinarne: Polecane do warzywnego risotto, białych serów i dań z cytrusowym dressingiem.