Sclavos Orgion
125,00 zł
Rodzinna winnica Sclavos została założona przez pra pradziadka w 1919 roku. Dzisiaj, kilka pokoleń na przód winnica jest prężnie rozwijającą się biodynamiczną uprawą. Wina produkowane są ze starych krzewów, fermentacja jest spontaniczna, winiarze bazują wyłącznie na dzikich drożdżach. Nie filtrują win a siarka używana jest wyłącznie symbolicznie. Wina produkowane przez rodzinę Scalvos są autentyczne i świetnie oddają kefalońskie terroir.
Wino na głęboki rubinowy kolor. W nosie na pierwszy plan wychodzi aromat czekolady połączonej ze śliwką, maliną i ziarnem kawy. Poczuć możemy w nim również aromaty ziemiste i korzenne. W ustach charakteryzuje je średnie ciało, z bardzo aksamitnymi taninami i równoważącą kwasowością. Finisz wina jest długi i wyczuwalnie czekoladowy.
Połączenia kulinarne: Moussaka, mięsne gulasze, mięsne makarony w sosie pomidorowym.
Połączenia kulinarne:
Aromaty i smaki:
Opis
Producent: Sclavos Wines
Kraj: Grecja
Region: Kefalonia
Kolor: czerwone
Smak: wytrawne
Szczep: Mavrodafne
Rodzinna winnica Sclavos została założona przez pra pradziadka w 1919 roku. Dzisiaj, kilka pokoleń na przód winnica jest prężnie rozwijającą się biodynamiczną uprawą. Wina produkowane są ze starych krzewów, fermentacja jest spontaniczna, winiarze bazują wyłącznie na dzikich drożdżach. Nie filtrują win a siarka używana jest wyłącznie symbolicznie. Wina produkowane przez rodzinę Scalvos są autentyczne i świetnie oddają kefalońskie terroir.
Wino na głęboki rubinowy kolor. W nosie na pierwszy plan wychodzi aromat czekolady połączonej ze śliwką, maliną i ziarnem kawy. Poczuć możemy w nim również aromaty ziemiste i korzenne. W ustach charakteryzuje je średnie ciało, z bardzo aksamitnymi taninami i równoważącą kwasowością. Finisz wina jest długi i wyczuwalnie czekoladowy.
Połączenia kulinarne: Moussaka, mięsne gulasze, mięsne makarony w sosie pomidorowym.