Flagstone Dragon Tree 2018’
79,00 zł
Nazwa wina „Dragon Tree” została zainspirowana drzewem Dracaena, którego sadzonka została podarowana Kapitanowi Portu w Kapsztadzie ponad 100 lat temu przez kapitana jednego z przepływających tamtędy statków i które zostało posadzone pod piwnicą winiarni w starej lokalizacji Flagstone. Jest to jedno z najbardziej kultowych win w ofercie marki, które pada najczęstszym wyborem winiarzy, co jest jego doskonałą reklamą. Za jego popularnością i kultowością opowiada się niezwykła struktura garbników. Do produkcji wina wykorzystywane są owoce z konkretnych działek winnic, które łączy wspólna cecha gleby – dużo kamieni i skał. To właśnie ta cecha odpowiada za unikalny i specyficzny charakter tanin.
Wyróżnia się intensywną barwą granatu z różowymi odblaskami. W nosie dominują aromaty morwy, tymianku i fiołków z akcentami dymnymi ziemistymi w tle. W ustach jest niezwykle złożone, ukazujące wiele różnych nut, eleganckie i pozostawiające trwały posmak. W smaku pojawiają się śliwki i gorzka czekolada.
Połączenia kulinarne: Najlepiej skomponuje się z pieczoną kaczką z marmoladą borówkową lub perliczką ze złocistą skórką lub grillowanym łososiem z dodatkiem masła ziołowego. Łączy się również z deską długo dojrzewających wędlin typu Jamon Serrano czy Prosciutto. Serwuj delikatnie schłodzone do temperatury 13-15⁰C.
Brak w magazynie
Aromaty i smaki:
Połączenia kulinarne:
Opis
Producent: Flagstone
Kraj: RPA,
Region: Western Cape
Kolor: czerwone
Smak: wytrawne
Szczep: 32% Cabernet Sauvignon, 27% Shiraz, 25% Pinotage, 8% Merlot, 4% Cabernet Franc, 4% Touriga Nacional
Nazwa wina „Dragon Tree” została zainspirowana drzewem Dracaena, którego sadzonka została podarowana Kapitanowi Portu w Kapsztadzie ponad 100 lat temu przez kapitana jednego z przepływających tamtędy statków i które zostało posadzone pod piwnicą winiarni w starej lokalizacji Flagstone. Jest to jedno z najbardziej kultowych win w ofercie marki, które pada najczęstszym wyborem winiarzy, co jest jego doskonałą reklamą. Za jego popularnością i kultowością opowiada się niezwykła struktura garbników. Do produkcji wina wykorzystywane są owoce z konkretnych działek winnic, które łączy wspólna cecha gleby – dużo kamieni i skał. To właśnie ta cecha odpowiada za unikalny i specyficzny charakter tanin.
Wyróżnia się intensywną barwą granatu z różowymi odblaskami. W nosie dominują aromaty morwy, tymianku i fiołków z akcentami dymnymi ziemistymi w tle. W ustach jest niezwykle złożone, ukazujące wiele różnych nut, eleganckie i pozostawiające trwały posmak. W smaku pojawiają się śliwki i gorzka czekolada.
Połączenia kulinarne: Najlepiej skomponuje się z pieczoną kaczką z marmoladą borówkową lub perliczką ze złocistą skórką lub grillowanym łososiem z dodatkiem masła ziołowego. Łączy się również z deską długo dojrzewających wędlin typu Jamon Serrano czy Prosciutto. Serwuj delikatnie schłodzone do temperatury 13-15⁰C.
Informacje dodatkowe
Aromaty i smaki | |
---|---|
Połączenia kulinarne |