Patricius – Katinka
125,00 zł
Dojrzewanie: 45% wina w dębowych beczkach przez 4 miesiące, 55% w zbiornikach ze stali nierdzewnej
Katinka jest idealnym przykładem win późnego zbioru, regionu winiarskiego Tokaj. Wybrane kiście winogron zawierające zdrowe, nadmiernie dojrzałe i częściowo botrytyzowane jagody ( dotknięte szlachetną pleśnią), które zostały zebrane w trakcie późnych – jesiennych zbiorów. Charakterystyczne owocowe nuty pochodzące od odmian winogron, tworzą fundament tego wina, wzmocniony przez mineralność i okrągłą kwasowość, zwieńczone perfekcyjną równowagą. Niezwykle długie wykończenie i kremowość.
Połączenia kulinarne: dobra para dla deserów, serów pleśniowych, zupy z dyni i średnio pikantnych dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej.
Aromaty i smaki:
Połączenia kulinarne:
Opis
Producent: Patricius Borhaz
Kraj: Węgry
Region: Tokaj
Kolor: Białe
Smak: Słodkie
Szczep: Sarga Muskotaly, Furmint, Kövérszőlő
Dojrzewanie: 45% wina w dębowych beczkach przez 4 miesiące, 55% w zbiornikach ze stali nierdzewnej
Katinka jest idealnym przykładem win późnego zbioru, regionu winiarskiego Tokaj. Wybrane kiście winogron zawierające zdrowe, nadmiernie dojrzałe i częściowo botrytyzowane jagody ( dotknięte szlachetną pleśnią), które zostały zebrane w trakcie późnych – jesiennych zbiorów. Charakterystyczne owocowe nuty pochodzące od odmian winogron, tworzą fundament tego wina, wzmocniony przez mineralność i okrągłą kwasowość, zwieńczone perfekcyjną równowagą. Niezwykle długie wykończenie i kremowość.
Połączenia kulinarne: dobra para dla deserów, serów pleśniowych, zupy z dyni i średnio pikantnych dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej.
Informacje dodatkowe
Aromaty i smaki | |
---|---|
Połączenia kulinarne |