Opublikowano: 2 Wrzesień 2020
Czas na … wegetariańską kolację.
Grillowane warzywa z serem Halloumi.
Składniki dla 2 osób:
- 1 duży słodki ziemniak (batat)
- kilka pomidorków koktajlowych 1 cukinia
- 1 kostka sera Halloumi
- mix sałat
- przyprawy, zioła
Przygotowanie:
Kroimy słodkiego ziemniaka i ser w plastry grubości ok. 1 cm, cukinię na ćwiartki i usuwamy część jej miąższu (tylko z wierzchu). Przygotowujemy marynatę z soli, pieprzu, oliwy z oliwek, soku z cytryny, posiekanego czosnku i natki pietruszki. Wszystko oprócz sera marynujemy przez godzinę przed grillowaniem. Na rozgrzanym grillu układamy ziemniaki i cukinię, smażymy ok. 5-10 minut, obracając warzywa. Zdejmujemy, kiedy ziemniaki są miękkie, a cukinia przyrumieniona. Na talerzu układamy sałaty i warzywa z serem na przemian. Podajemy polane sosem z reszty marynaty.
Do dania polecamy wino Mount Vernon Lawson’s z Nowej Zelandii ze szczepu SAUVIGNON BLANC.
Smacznego!