Opublikowano: 25 Maj 2020
Chile to kraj bardzo ważny w obecnym winiarskim Nowym Świecie. Jego klimat jest raczej chłodny i sprzyja produkcji delikatnych owocowych kupaży w stylu bordoskim. Najważniejszym szczepem, z którego słynie jest CARMENERE, przed laty uprawiany w subregionie Medoc w Bordeaux a obecnie najważniejszy dla tego kraju.
Historia chilijskiego wina jest związana z hiszpańskimi konkwistadorami, którzy w XVI zakładali w Chile winnice i wytwarzali wino. Jednak dopiero w latach 1980 tych wino z Chile zaczęło być znane i doceniane w wielu krajach, zwłaszcza w USA i Europie. Niemała w tym zasługa winiarzy francuskich, którzy sprowadzili do chilijskich winnic szlachetne szczepy winorośli oraz nowoczesne metody produkcji wina jakościowego. Dziś w winnicach, położonych w licznych dolinach pomiędzy Andami i wybrzeżem Pacyfiku powstaje prawie 12 milionów hektolitrów wina na 210 000 ha winnic stawia ten kraj jako siódmy na świecie pod względem produkcji.